Húsvét közeledtével kezdtem aggódni, lesz-e kalács a hagyományos ünnepi tálhoz. Szerencsére találtam egy szuper receptet, amit most szeretnék megosztani veletek:
Hozzávalók:
- 250 g Schär B liszt
- 30 g barna nádcukor
- 4 g porélesztő
- 1 csipet só
- 60 ml langyos víz
- 50 g laktózmentes tejföl
- 2 ek. olaj
- tetejére 1 tojás
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos vízben felfuttatjuk. A lisztet a cukorral, sóval elkeverjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojásokat, a tejfölt majd az olajat. Alaposan összedolgozzuk a tésztát. Dolgozhatuk robotgéppel vagy szilikon kanállal, így a tésztánk nem tapad rá. 30 percig letakarva kelesztjük.
Utána vékonyan megolajozott felületen meggyúrjuk, én egy nagyobb vágódeszkát választottam hozzá. Kisebb kalácsok esetén a tésztát 4 felé vesszük és a gombócokat további 3 részre osztjuk. Ahhoz hogy egy nagy kalácsot kapjuk, három részre osztjuk és kisodorjuk őket, majd összefonjuk.
A tetejét megkenjük a felvert tojással, majd 180°C-on, légkeveréses üzemmódban, nagy kalácsnál 25 perc alatt pirulásig sütjük.
Jó étvágyat és sikeres kalács sütést!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.